Tokyo
Populatie: 12.570.000
Fondatorul orasului este shogunul Tokugawa Ieyasu care, in anul 1603, si-a stabilit resedinta la Edo. Localitatea a prosperat si a crescut, ajungand in secolul al XVIII-lea cel mai mare oras al lumii, cu o populatie de un milion de oameni.
In 1869, imparatul Meiji si-a fixat aici resedinta, iar Edo a fost rebotezat Tokyo (Capitala Estului). Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, Tokyo a avut o dezvoltare fulgeratoare, astazi fiind un superb megaoras, cu o densitate a populatiei de 5.796 de persoane pe km2 si cu cel mai ridicat PIB metropolitan de pe glob.
Ciudad de Mexico
Populatie: 8.720.916
In secolul al XIII-lea, tribul Nahua a infiintat localitatea Tenochtitlan care, incepand cu 1325, a devenit capitala Imperiului Aztec. Pe 13 august 1521, dupa 79 de zile de asediu, orasul a fost cucerit si distrus aproape in intregime de catre armada conquistadorului Hernando Cortes. Incepand cu 1524, orasul, luand numele pe care il poarta astazi, a inceput sa fie reconstruit si a devenit capitala viceregatului Noua Spanie. Astazi, Ciudad de Mexico are o densitate a populatiei de 5.741 de locuitori/km2 si este catalogat drept al patrulea oras din intreaga America de Nord ca potential de dezvoltare economica.
Mumbai (fost Bombay)
Populatie: 13.000.000
In vremuri stravechi, arhipelag format din sapte insule, acest petec de pamant a fost locuit dintotdeauna, artefacte arheologice demonstrand ca aici au trait oameni inca inainte de Epoca de Piatra. Parte a imperiului budist Maurya in secolul III i.Hr., orasul este mentionat de Ptolemeu intr-o scriere din anul 250 i.Hr. sub numele de Heptanesia, Ciorchinele celor Sapte Insule. Disputat de mai multe regate indiene in Antichitate si in Evul Mediu, orasul devine centrul British East India Company in 1687, ia numele de Bombay si cunoaste o evolutie fabuloasa. Astazi este cel mai mare oras al lumii.
New York
Populatie: 8.214.426
In 1524, cand Giovanni da Verrazzano, explorator italian aflat in serviciul Frantei, a descoperit actualul New York, acesta era o mica asezare a amerindienilor Lenape. Italianul a redenumit localitatea Nouvelle Angoulême. Populat de olandezi, incepand cu 1614, si botezat New Amsterdam, orasul a fost cucerit de catre englezi in 1664 si rebotezat cu numele pe care il are astazi, luat dupa cel al ducelui de York. Valuri uriase de emigranti din intreaga lume au inundat Statele Unite prin New York din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si pana in 1920. Astazi, NY este cel mai mare oras american.
São Paulo
Populatie: 11.016.703
Pe 25 ianuarie 1554, misionarii iezuiti Manuel da Nóbrega si José de Anchieta infiinteaza satul São Paulo de Piratininga. In secolul al XVII-lea, vanatorii de aur si diamante Bandeirantes isi stabilesc aici centrul, fapt care aduce prosperitate localitatii, transformand-o in oras in 1711. Un secol mai tarziu, orasul infloreste vertiginos datorita comertului cu cafea si este asaltat de emigranti din intreaga lume, devenind singura asezare braziliana in care descendentii portughezi sunt minoritari. Astazi, São Paulo are o densitate a populatiei de 7.233 de oameni/km2 si este cel mai mare oras din emisfera sudica.
Sursa: en.wikipedia.org
Foto: Photoland, Guliver